Pandeminin yayıncılık sektörü üzerine etkileri

Kültür Sektörü
-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi'de her Pazartesi 19:00'da yayınlanan Kültür Sektörü'nün ikinci bölümünde Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk konuğumuz. Kendisiyle pandemi sürecinin yayıncılık sektörü üzerine etkilerini konuştuk.

Kültür Sektörü: 11 Mayıs 2020
 

Kültür Sektörü: 11 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Salgın ilk başladığı dönemde TÜRKYAYBİR üyeleriyle bir anket gerçekleştirmişti. Kenan Kocatürk yayında öncelikle bizimle bu anketin sonuçlarını paylaştı: "yayıncılık sektörünün pandemiden dolayı %63 daraldı ve yayıncılar bu krize ortalama 3 ay kadar dayanabilir".

Kocatürk, Yayıncılar Birliği’nin sürekli olarak sektör temsilcileriyle görüşmeler yaparak sürecin olumsuzluklarına çare aradıklarını belirtti. 

Süreç ilerledikçe, toplum evde kalmaya biraz adapte olduktan sonra internet satışlarının arttığının bilgisini verdi: "İlk haftalarda ağırlıklı olarak temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra kitap alımlarına yönelme oldu".

TÜRKYAYBİR’in korona virüs salgınından önce başlayan önemli bir projesinden var. Okuma kültürünü yaygınlaştırma amacıyla birliğin AB ile yürüttüğü bir hibe programı olan OKUYAY Platformu. Bu platform aracılığıyla pandemi döneminde de önemli sanatçıların sosyal medyadan kitap okumayı önerdikleri paylaşımların ve #evdeyimokuyorum hashtaginin şu dönemde kitap alımlarına olumlu etkisi var. 

YAYINCILIK EKONOMİK OLARAK DESTEKLENECEK, AMA...

Pandeminin ilan edilmesinin ardından cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk ulusa sesleniş konuşmasında ekonomik desteklerden faydalanacağını açıkladığı sektörler arasında yayıncılık sektörü bulunmuyordu. Yayıncılar Birliğinin hükumetle yaptığı görüşmeler neticesinde bu sektör de destek kapsamına alındı. Böylelikle yayıncılar vergilerin öteleyebiliyor, kısa çalışma ödeneğine ve KGF kapsamındaki kredilere başvurabiliyor. Kenan Kocatürk ilk dönem başvurularını yapan yayıncıların bu teşvikleri almaya başlandığını belirtti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer bakanlıkların yayınevlerinden her yıl düzenli olarak toplu kitap alımları oluyor. Yine TÜRKYAYBİR’in girişimleri neticesinde bu yıl bu alımların ve ödemelerin erkene çekileceğinin bilgisini verdi Kocatürk. 

Yayıncılar Birliği’nin farklı bakanlıklardan da talepleri var ama Kenan Kocatürk Batı’daki kültür endüstrilerini koruma çabası yanında bizdeki desteklerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Türkiye’de de Batı’dakilere benzer destekler bekleniyor. 

Kocatürk sadece yayınevleri için değil kitabevleri için de ayakta kalmanın zor olduğunu söylüyor. Sektörün kendi içinde dayanışması söz konusu fakat buna ek olarak devletten de destek beklediklerini aktarıyor. 

BAĞIMSIZLAR ÜZERİNDEKİ VERGİ AZALTILMALI

Kenan Bey’le yayıncılık sektörünü değer zincirindeki bağımsız çalışanlar hakkında da konuştuk. Yazarlar, çizerler, çevirmenler, editörler... Bu aktörlerin birçoğu herhangi bir kuruma bağlı olmadan kendi namına çalışıyor. Batıda onlar için de hibeler var. Kenan Kocatürk’ün verdiği örneğe göre Alman hükumeti bağımsız çalışanlara 6000 eurodan 25.000 euroya kadar hibe yapmış. Bizde bu insanlar çok zor durumda. Onlarla ilgili de dayanışma olmalı ve devletin de mutlaka bu konuda tedbir düşünmesi gerekiyor, yayıncıların dayanışması yeterli olmaz. Örneğin bağımsızların gelirleri üzerinde çok fazla vergi var. TÜRKYAYBİR Maliye Bakanlığıyla görüşerek bu vergilerin azaltılması veya kaldırılması önerdi.